REISVERSLAG MINOU


Zoals jullie wellicht nog weten, heeft Minou in april een workshop-middag georganiseerd voor het goede doel. Samen met 18 leerlingen en drie begeleiders, is zij voor een vrijwilligersproject afgereisd naar Oeganda, Afrika. Lees hieronder haar reisverslag!

De reis samenvatten in een aantal zinnen is een bijna onmogelijk. Het was gewoon geweldig! Het project waarvoor we daar waren, Uganda Kitgum Education Foundation, is van Ed en Nestar. Nestar is zelf afkomstig uit Oeganda en haar familie woont daar nog steeds. Haar familie heeft ons hartelijk onthaald en de moeite genomen om iedere dag voor ons te koken. Natuurlijk hebben diversie leerlingen enthousiast geholpen.

In Oeganda hebben wij gewerkt op basisschool ‘Laker Memorial School’, welke onderdeel is van de stichting. Hier hebben we de bestaande klaslokalen voorzien van zowel een nieuwe verflaag als nieuw stucwerk. Ook de buitenmuren hebben we van een nieuw kleurtje voorzien en op de muren cijfers en letters geschilderd. Hierdoor kan er ook buiten het klaslokaal lesgegeven worden.

Daarnaast hebben we verschillende metingen gedaan voor de uitbreiding van het bestaande schoolgebouw. Nico, onze architect, had deze nodig om zijn bouwtekeningen te kunnen maken. Bovendien zijn er ook metingen gedaan voor een mogelijk nieuw schoolgebouw.

Een andere indrukwekkende ervaring was, het kopen van verschillende geiten. We hebben 50 geiten gekocht die verdeeld zijn over gezinnen waarvan de kinderen op de ‘Laker Memorial School’ zitten. Hierbij is vooral gekeken naar welke gezinnen het hardst een geit nodig hadden. Denk hierbij aan gezinnen waarbij een kind extra zorg nodig heeft of een gezin bestaande uit meerdere kinderen. Het voordeel dat de geiten opleveren is voor langere duur. Deze geitjes kunnen namelijk melk geven en jonge geitjes baren.

Naast alle mooie dingen die we daar hebben mogen achterlaten, was het ook persoonlijk een hele unieke ervaring. Ik heb ontzettend genoten van het land en de vriendelijkheid van de mensen. Ook was het leuk om te zien hoe we, vooral in de eerste week, echt een ‘groep werden’. Er is veel gelachen, soms gehuild, vriendschappen zijn gesloten en herinneringen gemaakt.

Kortom, een reis om nog veel aan terug te denken!

Lieve groetjes,

Minou